فهرست مطالب

نیوار - پیاپی 127-128 (بهار و تابستان 1404)

نشریه نیوار
پیاپی 127-128 (بهار و تابستان 1404)

  • تاریخ انتشار: 1404/01/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • کمال امیدوار*، نسرین طایی، فروغ محمدی راوری صفحات 1-18

    بارندگی به عنوان یک متغیر تصادفی جزو آن دسته از عناصر اقلیمی است که تغییرات چشمگیری بازمان و مکان دارد. در این میان بررسی توزیع زمانی و مکانی بارش در یک مکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش از داده های بارش روزانه 38 ایستگاه همدید در طی دوره آماری 30 ساله (1981-2010) برای تحلیل تغییرات زمانی و مکانی بارش پاییزه ایران با روش های ناپارامتریک من - کندال، شیب سنس و با روش تحلیل خوشه ای استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در ماه اکتبر (مهر ماه) بارش ایستگاه بجنورد دارای روند کاهشی و به میزان 6/4 میلیمتر و در ماه دسامبر (آذر ماه) ایستگاه کرمانشاه به میزان 5/16 میلیمتر درسه دهه کاهش داشته است. روند سالانه بارش فصل پاییز در ایستگاه های قزوین و خوی نزولی بوده و به ترتیب به میزان 2/24 و 1/21 میلیمتر درسه دهه کاهش بارندگی داشته اند. تحلیل روند بارش پاییزه با استفاده از آزمون من - کندال نیز نشان داد که ایستگاه سقز در ماه نوامبر (آبان ماه) دارای روند افزایشی معنی داری بارش می باشد و ایستگاه های بجنورد، کرمانشاه، قزوین و بجنورد، تغییر ناگهانی را چه از نوع افزایشی و چه کاهشی در طی دوره آماری تجربه کرده اند اما روند معنی داری را نشان نمی دهند. نتایج حاصل از تحلیل خوشه ای نیز نشان داد که کشور ایران با توجه به وضعیت بارشی آن شامل منطقه کم بارش، پر بارش و بارش متوسط می باشد به طوری که ماه دسامبر (آذر ماه) بالاترین سهم بارندگی پاییزه و ماه اکتبر(مهر ماه) کم ترین سهم بارش پاییزه را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: بارش، فصل پاییز، آزمون ناپارامتریک من-کندال، تحلیل خوشه ای، ایران
  • فرزانه محمدپور، مریم سیوف جهرمی*، صمد حمزه ئی صفحات 19-33
    خلیج فارس دریایی نیمه بسته است که از طریق تنگه ی هرمز به خلیج عمان و آب های آزاد راه پیدا می کند و جریان ورودی به آن به صورت آب سطحی اقیانوس هند (IOSW) است که بعد از چرخیدن در خلیج به صورت آب خلیج فارس (PGW) خارج می شود. از 11 ایستگاه از داده های معتبر دما و شوری گشت زمستانه ROPME1992، که از پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی تهیه شده بود، استفاده شد تا تغییرات دما و شوری ناشی از اندازه گیری و تغییرات چگالی، سرعت صوت و پایداری ستون آب ناشی از محاسبات نرم افزاری (Ocean Data View) در اثر جریان ورودی و خروجی خلیج فارس مورد بررسی قرار گیرد. ایستگاه های اندازه گیری از آب های ایرانی (جزیره لاوان) شروع و تا آب های امارات متحده عربی (جزیره صیر بنی یاس) ادامه می یافت. نتایج نشان داد تغییرات دمای آب در زمستان بین C° 56/17 تا C° 25/20، تغییرات شوری psu 48/38 تا psu 93/43، تغییرات آنومالی چگالی پتانسیل kg/m3 47/27 تا kg/m3 19/32 و تغییرات سرعت صوت m/s 7/1521 تا m/s 1528 می باشد. آب های کم عمق جنوبی دمای کمتر و شوری و چگالی بیشتری دارند. در تغییرات چگالی نقش شوری بیش از دما است اما در تغییرات سرعت صوت، در شمال خلیج فارس دما و در جنوب آن، شوری سهم بیشتری دارد. بیشترین سرعت صوت مربوط به شمال و کمترین آن مربوط به میانه و جنوب خلیج فارس است. در نزدیکی سواحل ایران، در عمق بیش از 30 متر، جریان آب گرمی به صورت زیرسطحی مشاهده می شود که تحت تاثیر لایه های سطحی که در فصل زمستان سرد شده است، نیست و هنوز اثرات آب ورودی اقیانوس هند (IOSW) را دارد. وجود پیچک CE1، در ایستگاه 4، در عمق حدود 30 متری کاملا قابل رویت است که بر اثر بازگشت جریان IOSW است. اگرچه ستون آب از ایستگاه 5 تا 9، آمیخته و نسبتا همگن است، اما از نظر افقی ناهمگن است. همچنین، نتایج به خوبی نشان می دهد که دو الگوی متفاوت جریان IOSW (در شمال) و PGW (در جنوب) موجب رژیم های مختلف پایداری ستون آب می شود به طوری که در ایستگاه های شمالی رژیم پخشی و در ایستگاه های جنوبی رژیم انگشتی نقش بیشتری در ایجاد همرفت پخش دوگانه دارند. در ایستگاه های جنوبی لایه های متشکل از ناپایداری ایستایی بیش از لایه های متشکل از همرفت پخش دوگانه در ستون آب دیده می شود. همچنین به طور کلی در فصل زمستان رژیم پخشی نقش بیشتری در ایجاد همرفت پخش دوگانه در این مقطع عرضی از خلیج فارس ایفا می کند.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، پایداری، دما، شوری، چگالی، سرعت صوت، ODV
  • نفیسه رحیمی*، عبدالله فرجی صفحات 34-45

    سیل و سیلاب از متداول ترین پدیده های طبیعی در نقاط مختلف جهان هستند که در طول سالیان دراز جان انسان های زیادی را گرفته و آثار مخرب غیر قابل جبرانی به جا گذاشته است. بارش خرداد ماه 1402 استان اردبیل با تخریب پل های و راه های ارتباطی روستایی بین شهرهای شمالی استان، از بین بردن باغات میوه و دامداری های، تخریب منازل مسکونی خسارت های فراوانی را به اموال و جان مردم در نواحی شهری و روستایی وارد کرده است و آثار مخرب غیر قابل جبرانی به جا گذاشته است. از این رو شناخت پدیده سیلاب و آگاهی از اثرات ناشی از آن، از مهم ترین مسایلی است که در پایش سیلاب باید مورد توجه قرار گیرد. روش های مختلفی برای پایش سیلاب وجود دارد که از میان آن ها بکارگیری روش های کاربردی همچون سنجش از دور ماهواره ای با استفاده از رادار دیافراگم مصنوعی (SAR) پشتیبانی خوبی را برای پایش سیلاب و کاهش اثرات آنها در مقیاس جهانی ارائه می دهد. لذا در این پژوهش به منظور تعیین مناطق سیلابی و وسعت آب حاصل از آن برای خرداد ماه 1402 در استان اردبیل، از تصاویری دیافراگم مصنوعی SAR برای قبل و بعد از وقوع سیلاب استفاده شد. بدین منظور در گام نخست عملیات پیش پردازش بر روی تصاویر در نرم افزار SNAP انجام گرفت، در گام دوم عملیات پس پردازش برای داده های رستر باینری طبقه بندی شده در محیط ENVI 5.3 انجام شد و در گام آخر نقشه نهایی به منظور تبدیل به فایل بردار و تحلیل آن به محیط ArcGIS وارد شد. نتایج نشان داد براساس بارش خرداد ماه 1402، مناطق سیلابی استان حدود 1603 هکتار بوده است که بیشترین مساحت مناطق سیل زده مربوط به شمال استان بویژه شهرستان بیله سوار با 593 هکتار می باشد. در محدوده مورد مطالعه بیشترین مناطق سیلابی در اراضی علفزار و زمین هایی با شیب کمتر از 20 درصد و ارتفاع کمتر از 1000 متر دیده شد که عواملی مختلفی نظیر ویژگی های توپوگرافی نظیر شیب و پستی منطقه در آن دخیل بوده است.

    کلیدواژگان: استان اردبیل، سیلاب، سنجش از دور ماهواره ای، رادار SAR، نرم افزار SNAP
  • سمیه دلبسته، سید حسین میرموسوی*، کوهزاد رئیس پور، یونس خسروی صفحات 46-67
    ذرات معلق در هوا تاثیر چشمگیری بر ویژگی های بارش دارند و به طور مستقیم بر آب و هوای منطقه و زندگی انسان ها اثر می گذارند. آئروسل ها که نقش اساسی در تشکیل ابر و تنظیم تعادل تابشی دارند، می توانند شدت، فراوانی، توزیع جغرافیایی، وسعت و زمان بارش را تحت تاثیر قرار دهند. با این حال، به دلیل تنوع در ویژگی های آئروسل ها، انواع مختلف بارش، توزیع عمودی ذرات معلق و شرایط هواشناسی، اختلافاتی میان نتایج مطالعات کنونی مشاهده می شود. پیشرفت های علمی در تحقیقات اخیر تحولات چشمگیری ایجاد کرده است، اما درک اثرات آئروسل ها بر بارش همچنان چالش برانگیز و پیچیده باقی مانده است. در این پژوهش برای بررسی ارتباط و تاثیر احتمالی آئروسل ها بر بارش در ایران از شاخص AOD و مدل رگرسیون موزون جغرافیایی استفاده شده است. برای این منظور از داده های روزانه محصول Mod08 مادیس و داده های روزانه بارش در طی دوره آماری 2022-2000 استفاده شد. همچنین به منظورآشکارسازی نوع آئروسل های تاثیر گذار بر بارش از داده های روزانه مدل MERRA-2 و مدل روش رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که با در نظر گرفتن هر سه حالت یعنی رابطه بین مقادیر شاخص AOD با بارش در همان روز بارشی، مقادیر شاخص AOD یک روز قبل از بارش با بارش روز بعد و مقادیر شاخص AOD دو روز قبل از بارش با بارش در روز مورد نظر، همبستگی بین این دو متغیر در هر سه حال به میزان حداقل 3/0 تا حداکثر 7/55 وجود دارد. نتایح حاصل از بررسی پراکنش فضایی پیکسل های معنی دار نشان داد که این پراکنش از الگوی خاصی برخوردار است به نحوی که اکثرا این پیکسل ها در سه ناحیه جنوب شرق (استان های کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان)، ناحیه غرب (استان کردستان، همدان و لرستان) و ناحیه شمال شرق (استان های خراسان، سمنان و بخش شرقی استان مازندران) متمرکز شده اند. در بررسی انواع آئروسل های موثر در بارش هم مشخص شد که بیشترین نوع آئروسل های موثر در بارش این مناطق ذرات گرد و غبار با قطر های PM10 و PM2.5 بودند. هم چنین مقایسه مقادیر بارش با شاخص AOD در روز بارشی نشان می دهد در روزهایی که مقدار شاخص بالا می باشد (مقادیر نزدیک به 1 و بیشتر) مقدار بارش رخ داده در یک روز نیز به میزان قابل توجهی افزایش پیدا نموده است. به عبارت دیگر با افزایش تراکم آئروسل ها، بارش های شدیدتری رخ داده است.
    کلیدواژگان: شاخص AOD، تحلیل فضایی، بارش، آئروسل، ایران
  • علی اسدی، سید حسین ثنائی نژاد* صفحات 68-79

     استان فارس یکی از قطب های کشاورزی کشور است که بدلیل وابستگی منابع آبی آن به بارش های سالانه، تغییر رژیم بارش ها می تواند الگوی کشت و تولید محصول در این استان را دستخوش تغییر کند. این پژوهش در نظر دارد تا ضمن بررسی و تحلیل روند تغییرات مکانی و زمانی بارش های استان فارس طی دوره سی ساله (1393-1364 شمسی)، با بکارگیری یکی از مدلهای اقلیمی CMIP6 و تعدادی از سناریوهای اقتصادی اجتماعی انتشار گازهای گلخانه ای SSP اقدام به تحلیل روند تغییرات سالانه و ماهانه بارش ها در دهه های آتی (1475-1405 شمسی) بپردازد. برای انجام این پژوهش از آمار بارش ایستگاه های سینوپتیک استان فارس و داده های مدل اقلیمی CanESM5 بعنوان یکی از پرکاربردترین مدل های جهانی گردش عمومی استفاده شد. نتایج نشان داد که احتمال افزایش بارش سالانه استان فارس در همه سناریوها وجود دارد؛ بطوری که سناریوی SSP1-2.6 کمترین افزایش و سناریوی SSP3-7.0 بیشترین افزایش بارش نسبت به دوره پایه را پیش نگری کرده اند. بر این اساس، مشخص گردید که روند افزایشی بارش های پیش نگری شده طبق سناریوی SSP126 غیرمعنی دار، ولی طبق سایر سناریوها معنی دار خواهد بود. همچنین، بررسی رژیم ماهانه بارش های استان فارس، نشان داد که تقریبا در همه سناریوهای SSP، کاهش بارش در ماه های نسبتا گرم سال یعنی آگوست، سپتامبر و یا اکتبر وجود دارد و در مورد سناریوهای SSP1-2.6 و SSP2-4.5 کاهش بارش در ماه های آغازین سال میلادی (ژانویه و فوریه) نیز پیش نگری شده است. در مقابل، در همه سناریوها افزایش محتمل بارش های بهاره استان فارس نسبت به دوره پایه پیش نگری شد. نتایج این پژوهش بیانگر ضرورت برنامه ریزی برای استفاده حداکثری از تغییرات رژیم بارش ماهانه استان فارس برای کشت های بهاره و رعایت احتیاط و تدابیر لازم برای کشت های پاییزه و در نظر داشتن احتمال کاهش بارش های پاییزه در این استان می باشد.

    کلیدواژگان: مدل هایCMIP6، سناریوهای SSP، بارش، استان فارس، من کندال، شیب سن
  • احمد مزیدی*، فروغ محمدی راوری صفحات 80-98

    هدف از تحقیق حاضر بررسی بارش سنگین و سیلاب رخداده در اردیبهشت ماه 1403 خراسان رضوی می باشد. در این مطالعه با بررسی داده های بارش اردیبهشت ماه خراسان رضوی مشاهده شد که اوج بارش شدید در روز 27، 28 و 29 اردیبهشت ماه بوده است، سپس این دوره برای مطالعه در نظر گرفته شد. جهت تحلیل همدیدی این بارش سنگین از نقشه های روزانه تراز های سطح زمین، 500 هکتوپاسکال، امگا، چرخندگی و وزش رطوبتی تراز 850 هکتوپاسکال استفاده شد. داده های مربوط به تعیین مناطق دارای سیل نیز با استفاده از تصاویر ماهواره سنتینل در محیط گوگل ارث انجین تهیه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که سامانه کم فشار در جنوب شرقی ایران و شمال غرب پاکستان با حرکت خود هوای گرم و مرطوب را از مناطق جنوبی به شمال شرق ایران هدایت می کند. این سامانه در 29 اردیبهشت 1403 هوای مرطوب را به سمت شمال شرق ایران هدایت کرده، و باعث افزایش رطوبت در این منطقه شده است که این افزایش رطوبت در ترکیب با دماهای بالاتر، باعث افزایش دمای بیشتر و افزایش بارش شدید در این منطقه شده است. نقشه تراز 500 هکتوپاسکال نیز شکل گیری ناوه ای عمیق در غرب ایران و فرود ضعیف در شمال شرق ایران را نشان می دهد که به تدریج فرود موجود در شمال شرق ایران قوی تر شده و خطوط هم ارتفاع به هم نزدیک شدند و ناپایداری ایجاد کرده است همچنین مسیر حرکت رطوبت غربی شرقی_بوده و از طریق دریای خزر به سمت شمال شرق ایران حرکت کرده است. همچنین تصاویر ماهواره ای سنتینل نشان دهنده ی افزایش بارش ناشی از ناپایداری های جوی و حرکت سامانه های کم فشار؛ به ویژه در مناطق مرکزی، شرق و جنوبی استان می باشد. مساحت محاسبه شده ی سیلاب 6822.9 کیلومتر مربع برآورد شده است که تاثیر قابل توجهی بر هیدرولوژی و جغرافیای منطقه داشته است و می تواند پیامدهای مهمی برای کشاورزی، زیرساخت ها و اکوسیستم های خراسان رضوی در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: استان خراسان رضوی، بارش سنگین، سنتینل1، ماهواره
  • تهمینه چهره آرا ضیابری، حسن حاجی محمدی، سمیه حاجیوند پایداری* صفحات 99-112
    به منظور بررسی روند تغییرات گردش پوشن سپهری در نمیکره شمالی از داده های ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 10 هکتوپاسکال مرکز پیش بینی محیطی/علوم جو (NCEP/NCAR)، بین بازه زمانی 1948 تا 2020 استفاده شد. برای بررسی تغییرات به وجود آمده در این تراز، آزمون روند بر روی داده های ارتفاع ژئوپتانسیل اجرا شد. نتایج نشان داد که در طی 70 سال تغییرات بزرگی در مناطق قطبی، عرض های میانه و جنب حاره به وقوع پیوسته است. این تغییرات در فصل زمستان حاکی از آن بود که در ماه دسامبر، هسته منفی از کاهش ارتفاع ژئوپتانسیل در تراز 10 هکتوپاسکال بر روی کلاهک قطبی مشاهده می شود که کمینه مقدار آن به 8- ژئوپتانسیل متر رسیده است. از طرفی در شمال اقیانوس آرام هسته بیشینه از روند ارتفاع ژئوپتانسیل با بیش از 4.5 ژئوپتانسیل متر به وجود آمده است. این وضعیت در فصل زمستان در دو دماه ژانویه و فوریه نیز مشهود بوده و روند کاهشی در پوشن سپهر در قسمت های شمالی اروپا و منطقه اورآسیا بیشتر مشاهده می شود. در فصل بهار نیز روند کاهشی ارتفاع ژئوپتانسیل در محدوده فعالیت تاوه قطبی و با تمایل به مناطق شمال شرقی روسیه مشاهده می شود که در اواخر بهار این روند کاهشی از بین رفته است. نتایج حاصل از تغییرات دوره های مطالعاتی نشان داد بیشترین تغییرات افزایشی در پوشن سپهر قطبی در 37 سال نخست در ماه های نوامبر و دسامبر تشکیل شده است. بیشترین تغییرات کاهشی نیز در پوشن سپهر قطبی در 37 سال دوم در ماه های نوامبر، دسامبر و مارس تشکیل شده است. ماه های نوامبر و مارس تقریبا تغییراتشان در هر دو سال برابر هستند که در 37 سال نخست تغییرات افزایشی در پوشن سپهر قطبی تشکیل شده است که بیشترین ارتفاع ژئوپتانسیل در ماه نوامبر با 140 ژئوپتانسیل متر دیده شده است. در 37 سال دوم نیز تغییرات کاهشی در پوشن سپهر قطبی دیده می شود.
    کلیدواژگان: پوشن سپهر، تاوه قطبی، ارتفاع ژئوپتانسیل، اقیانوس آرام
  • رقیه گرمائی پور، افشین دانه کار*، پروانه سبحانی، امیر علم بیگی، افشین علیزاده شعبانی صفحات 113-132
    گردشگری بخش عمده ای از اقتصاد جهانی می باشد که به شدت تحت تاثیر آب و هوا قرار گرفته است. بنابراین، بررسی شرایط آب و هوایی یک منطقه از نظر راحتی ‏فیزیولوژیک گردشگران و تعیین دوره های مناسب برای عناصر گردشگری اعم از برنامه ریزی، اجرا و اقامت گردشگران به ویژه در ‏اقلیم های گرم و خشک جنوب کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. براین اساس در مطالعه حاضر، به بررسی توزیع ‏مکانی-زمانی اقلیم آسایش گردشگری در کرانه های ساحلی جنوب ایران در چهار استان خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان به عنوان ‏یکی از عمده ترین مقاصد طبیعت گردی پرداخته شد.‏ این تحقیق توصیفی-تحلیلی است و هدف آن بررسی شرایط اقلیمی و تعیین زمان های مناسب برای گردشگری در کرانه های جنوبی ایران است. مطابق نتایج شاخص اقلیم گردشگری (TCI) در طی سال های 1990 تا 2022، مطلوب ترین شرایط آب و ‏هوای گردشگری در منطقه، به ترتیب در ایستگاه های مورد مطالعه مربوط به ‏ماه های آبان، آذر، دی، بهمن و ‏اسفند با شرایط خیلی خوب تا ایده آل است.‏‎ ‎علاوه براین، نتایج شاخص فشار عصبی (CI) نشان داد که مطلوب ترین زمان ‏گردشگری کرانه های ساحلی جنوب ایران، در ماه های آبان و اسفند قابل ‏مشاهده است و نتایج شاخص دمای موثر (NET) ‏نیز حاکی از آن است که مناسب ترین ماه ها برای حضور گردشگران ‏در این منطقه مربوط به ماه های آبان، آذر، بهمن و اسفند است.‏ براین اساس، ماه های مطلوب و مشترک گردشگردی در بین سه شاخص ‏‏مورد مطالعه مربوط به آبان ‏ماه و اسفندماه قابل مشاهده است.‏ در این راستا، نتایج مطالعه حاضر با توجه به شرایط اقلیمی کرانه های ساحلی جنوب کشور به تصمیم گیران و برنامه ریزان گردشگری کمک می نماید تا با انتخاب شاخص اقلیمی مناسب به تعیین زمان مطلوب گردشگری و حضور ‏بازدیدکنندگان در این منطقه اقدام نمایند. همچنین درک ما از همبستگی شاخص اقلیم گردشگری با زمان حضور و ‏تعداد بازدیدکنندگان در طی ماه های مختلف سال در منطقه را بهبود می بخشد تا مدیران بتوانند به تصمیم گیری ‏آگاهانه تر و برنامه ریزی مناسب در راستای اجرای توسعه پایدار گردشگری در این منطقه بپردازند.
    کلیدواژگان: اقلیم آسایش گردشگردی، سواحل جنوبی ایران، شاخص TCI، شاخص CI، شاخص NET
  • آزاد توحیدی سردشت*، سعید جهانبخش اصل، علی محمد خورشید دوست، محمد دارند صفحات 133-144
    در طی چند دهه گذشته دماهای کمینه و بیشینه، رفتارهای متفاوتی از خود نشان داده اند. اختلاف بین این دو متغیر تحت عنوان دامنه شبانه روزی دما (DTR) یکی از راه های آشکارسازی تغییرات اقلیمی در یک منطقه است. لذا در این پژوهش روند DTR در استان آذربایجان غربی به منظور نشان دادن پهنه های مکانی و آهنگ زمانی این تغییرات در دوره آماری (2021-1992) در مقیاس های سالانه و فصلی مورد آزمون قرار گرفت. برای این منظور از آزمون من کندال جهت بررسی روند و از تخمین گر شیب سن جهت بررسی شدت تغییرات استفاده شد. نتایج حاصل از پراکنش فضایی تغییرات DTR در دوره مورد مطالعه نشان داد که دامنه تغییرات شبانه روزی دما در استان آذربایجان غربی بین 8 تا 3/14درجه سلسیوس است. روند تغییرات فصلی نیز نشان دهنده افزایش اختلاف شبانه روزی دما در بیشتر مناطق استان به جز ایستگاه های پیرانشهر و خوی به ویژه در فصل های تابستان و پاییز است. بر اساس نتایج بیشترین نرخ روند و تغییرات از نظر زمانی در فصل تابستان و کمترین در فصل پاییز مشاهده شد. از نظر مکانی نیز بیشترین شدت تغییرات مربوط به نواحی جنوب شرقی و مرکزی استان و کمترین شدت تغییرات مربوط به نواحی جنوب غربی و شمال غربی استان است. آشکارسازی تغییرات DTR بصورت سالانه نیز نشان داد که تغییرات در تمام مناطق استان به جز ماکو معنی دار شده است این تغییرات معنی دار نیز به جز ایستگاه های پیرانشهر و خوی که کاهشی است در سایر مناطق دارای روند افزایشی است. نرخ شدت تغییرات سالانه نیز بر اساس تخمین گر شیب سن بین 01/0- تا 031/0 درجه سلسیوس در سال در دوره مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: آذربایجان غربی، شیب سن، روند، دامنه تغییرات شیانه روزی دما، من کندال
  • محمد انصاری قوجقار*، پریا پورمحمد صفحات 145-157
    تغییرات اقلیمی و رشد سریع شهرنشینی، به ویژه در شهرهایی با زیرساخت های ضعیف، سبب افزایش وقوع سیلاب های مخرب با شدت زیاد شده است. سیلاب علاوه بر تخریب زیرساخت های فیزیکی، تهدیدات جدی برای سلامت انسان ها و محیط زیست به همراه دارند. در این راستا و به منظور جلوگیری از وقوع و کاهش شدت تخریب های حاصله، استفاده از مدل سازی و شبیه سازی های هیدرولوژیکی برای پیش بینی و مدیریت سیلاب ها، امری ضروری است. پژوهش حاضر، به بررسی تاثیر فناوری های متاورس در مدل سازی و تصویر سازی سیلاب پرداخته شده است. فناوری های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، قادر به ارائه شبیه سازی های بسیار دقیقی از سناریوهای سیلابی هستند. بدین ترتیب به برنامه ریزان، شهروندان و ذی نفعان در جوامع مختلف کمک می کنند تا با استفاده از داده های پیچیده، تصمیم گیری های بهتر و کاربردی تری به منظور کاهش خطرات و آسیب ها اتخاذ کنند. از آنجا که شبیه سازی عینی تر و ملموس تر کمک شایانی به بهبود پیش بینی ها و اخد تصمیم های بهتر در مدیریت بحران های سیلابی می کنند، لذا فناوری های متاورس نقش مهمی در کاهش آسیب پذیری و افزایش تاب آوری جوامع در برابر بلایای طبیعی ایفا خواهند کرد.
    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، واقعیت افزوده، واقعیت مجازی، واقعیت ترکیبی، اینترنت اشیاء
  • محمدتقی نظری علیداش*، امین فرجی صفحات 158-172

    این پژوهش با هدف ارزیابی شاخص های اقلیم گردشگری شهر خلخال و تاثیر آن بر برنامه ریزی اکوتوریسم انجام شده است. خلخال، به دلیل موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی خاص، در فصول گرم سال یکی از مقاصد مطلوب گردشگری محسوب می شود. در این مطالعه، داده های دما، رطوبت، بارش، ساعات آفتابی و سرعت باد از ایستگاه سینوپتیک خلخال طی دوره آماری 30 ساله (1991-2020) جمع آوری و با استفاده از شاخص های اقلیم گردشگری (TCI، WCI، ترجونگ و اولگی) تحلیل شد. نتایج نشان داد که ژوئن تا سپتامبر دارای شرایط اقلیمی مطلوب برای گردشگری بوده، در حالی که دسامبر تا فوریه به دلیل کاهش دما، افزایش بارش و وزش بادهای شدید محدودیت های قابل توجهی دارد. تحلیل شاخص ها نشان داد که TCI بالاترین انطباق را با گردشگری تابستانی دارد، درحالی که WCI و اولگی محدودیت های زمستانی را مشخص می کنند. همچنین، میزان بارش در پاییز و زمستان تاثیر منفی چشمگیری بر آسایش گردشگران دارد، و برنامه ریزی برای توسعه گردشگری در این دوره نیازمند اقدامات ویژه زیرساختی است. به منظور مدیریت فصلی گردشگری و توسعه پایدار اکوتوریسم، تجهیز مناطق گردشگری به امکانات گرمایشی، طراحی تقویم گردشگری فصلی و تطبیق برنامه های گردشگری با شرایط اقلیمی پیشنهاد می شود. همچنین، مشارکت جوامع محلی در برنامه ریزی و اجرای طرح های گردشگری، علاوه بر تقویت اقتصاد محلی، می تواند نقش مهمی در حفاظت از منابع طبیعی و بهینه سازی سیاست های گردشگری فصلی ایفا کند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بهره گیری از شاخص های اقلیم گردشگری، می تواند به بهبود تصمیم گیری های مدیریتی، افزایش کارایی گردشگری و توسعه پایدار مناطق مستعد گردشگری کمک کند.

    کلیدواژگان: اقلیم گردشگری، اکوتوریسم، شاخص های زیست اقلیمی، برنامه ریزی گردشگری، شهر خلخال
|
  • Kamal Omidvar *, Nasrin Taee, Forough Mohammadi Ravari Pages 1-18

    Rainfall, as a random variable, is one of those climatic elements that have significant changes in duration and location. Meanwhile, investigating the temporal and spatial distribution of precipitation in a place is of particular importance. In this research, the daily rainfall data of 38 synoptic stations during the 30-year statistical period (1981-2010) have been used to analyze the temporal and spatial changes of Iran's autumn rainfall with the non-parametric Mann-Kendall, ShibSense, and cluster analysis methods. The results of the research show that in the time series of the average autumn rainfall stations in Iran, the increasing trend in October at the Saqez station is at the 95% probability level. In October, the rainfall at Bojnord station decreased by 4.6 mm, and in December at Kermanshah station, it decreased by 16.5 mm. The annual trend of fall season rainfall in Qazvin and Khoi stations has decreased by 24.2 and 21.1 mm in the last decade, respectively. The analysis of autumn rainfall trends using the Mann-Kendall test also showed that Saqez station had a significant increase in rainfall in November, and Bojnord, Kermanshah, Qazvin, and Bojnord stations experienced sudden changes, either increasing or decreasing, during the statistical period. have experienced, but they do not show a significant trend. The results of the cluster analysis also showed that the mentioned region includes low rainfall, high rainfall and medium rainfall, so that the month of December has the highest share of autumn rainfall and the month of October has the lowest share. Autumn rain has taken its place.

    Keywords: Precipitation, Autumn Season, Non-Parametric Mann-Kendall Test, Cluster Analysis, Iran
  • Farzaneh Mohammadpour, Maryam Soyuf Jahromi *, Samad Hamzei Pages 19-33
    The Persian Gulf is a semi-closed sea that leads to the Gulf of Oman and open waters through the Strait of Hormuz. the main inflow is the Indian Ocean Surface Water (IOSW), which after circulating in the Persian Gulf, Persian Gulf Water (PGW) is created. It was used 11 stations of a valid data set, temperature and salinity, of wintertime ROPME1992 Crouse, which was prepared from the National Oceanographic Research Institute to investigated temperature and salinity changes by measurements and density, sound speed, and water column stability changes caused by software calculations (Ocean Data View) due to the inflow and outflow of Persian Gulf. The measured stations started from Iranian Waters (Lavan Island) and continued until the United Arab Emirates (Sir Bani Yas Island). The results showed water temperature changes in winter between 17.56°C and 20.25°C, salinity changes from 38.48 psu to 43.93 psu, potential density anomaly changes from 27.47 kg/m3 to 19.32 kg/m3 and the changes of sound speed are 1521.7 m/s to 1528 m/s. Southern shallow waters have lower temperature, higher salinity and density. In density changes, the role of salinity is greater than temperature, but in the changes of sound speed, temperature has a greater contribution in the north of the Persian Gulf and in the south of it, salinity has a greater contribution. The highest speed of sound is related to the north and the lowest is related to the middle and south of the Persian Gulf. Near the coasts of Iran, at the depth more than 30 meters, a subsurface flow of warm water is observed, which is not affected by the surface layers that have cooled in winter, and still has the effected by Indian Ocean Surface Water (IOSW). The presence of CE1 eddy, at station 4, at a depth of about 30 meters is completely visible, which is due to the return of the IOSW flow. Although the water column from station 5 to 9 is mixed and relatively homogeneous, it is horizontally heterogeneous. Also, the results clearly show that the two different flow of IOSW (in the north) and PGW (in the south) cause different water column stability regimes, so that in the northern stations, the diffusive regime and in the southern stations, the finger regime plays a greater role in creating double diffusion convection. In the southern stations, layers consisting of static instability are seen more than layers consisting of double diffusion convection in the water column. In conclusion, the diffusive regime generally plays a greater role in creating double diffusion convection in this cross section of The Persian Gulf in winter.
    Keywords: Persian Gulf, Stability, Temperature, Salinity, Density, Speed Of Sound, ODV
  • Nafiseh Rahimi *, Abdullah Faraji Pages 34-45

    Floods are among the most common natural phenomena in different parts of the world and they have claimed many lives over the years and left irreparable destructive effects. The Khordad 1402 rainfall in Ardabil Province has caused extensive damage to property and the lives of people in urban and rural areas by destroying bridges and rural communication roads between northern cities of the province, destroying orchards and livestock farms, and destroying residential houses. Therefore, understanding the flood phenomenon and being aware of its effects are among the most important issues that should be considered in flood monitoring. There are various methods for flood monitoring, among which the use of applied techniques such as satellite remote sensing using synthetic aperture radar (SAR) provides good support for flood monitoring and reducing their effects on a global scale. Therefore, in this study, to determine the flood areas and the extent of the resulting water for Khordad 1402 in Ardabil province, SAR synthetic aperture images were used before and after the flood. For this purpose, in the first step, pre-processing operations were performed on the images in the SNAP software, in the second step, postprocessing operations were performed on the classified binary raster data in the ENVI 5.3 environment, and in the last step, and the final map was imported into the ArcGIS environment for conversion to a vector file and analysis. The results showed that based on the rainfall in June 1402, the flooded areas of the province were about 1603 hectares, with the largest area of flooded areas being in the north of the province, especially in Bilehsavar County with 593 hectares. In the study area, the most flooded areas were seen in grasslands and lands with a slope of less than 20 percent and an altitude of less than 1000 meters, which was influenced by various factors such as topographic features such as slope and lowland of the region .

    Keywords: Ardabil Province, Floods, Satellite Remote Sensing, SAR Radar, SNAP Software
  • Somayeh Delbasteh, Seyed Hossein Mirmousavi *, Kohzad Raispour, Yunes Khosravi Pages 46-67
    Airborne particles have a significant effect on the characteristics of precipitation and directly affect the climate of the region and human life. Aerosols, which play an essential role in cloud formation and radiation balance regulation, can affect the intensity, frequency, geographical distribution, extent, and timing of precipitation. However, due to variations in aerosol properties, different types of precipitation, vertical distribution of aerosols, and meteorological conditions, discrepancies are observed among the results of current studies. Scientific advances in recent research have produced significant developments, but understanding the effects of aerosols on precipitation remains challenging and complex. In this research, the AOD index and geographically weighted regression model have been used to investigate the relationship and possible impact of aerosols on precipitation in Iran. For this purpose, the daily data of the Modis Mod08 product and the daily rainfall data during the statistical period of 2000-2022 were used. Also, to reveal the type of aerosols affecting precipitation, daily data of the MERRA-2 model and multivariate regression method model were used. The results showed that considering all three cases, i.e. the relationship between AOD index values with precipitation on the same rainy day, AOD index values one day before precipitation with precipitation the next day, and AOD index values two days before precipitation with precipitation on the given day. Opinion, there is a correlation between these two variables in all three situations at a minimum of 0.3 to a maximum of 55.7. The results of analyzing the spatial distribution of significant pixels showed that this distribution has a special pattern in such a way that most of these pixels are located in the three regions of the southeast (Kerman, Sistan and Baluchistan, and Hormozgan provinces), the western region (Kurdistan province, Hamadan and Lorestan) and the northeast region (Khorasan, Semnan and the eastern part of Mazandaran) are concentrated. In the investigation of the types of aerosols effective in precipitation, it was found that the most effective types of aerosols in precipitation in these areas were dust particles with diameters of PM10 and PM2.5. Also, comparing the amount of precipitation with the AOD index on a rainy day shows that on the days when the index value is high (values close to 1 and more), the amount of precipitation that occurred in one day has increased significantly. In other words, with the increase in the density of aerosols, more intense rains have occurred.
    Keywords: AOD Index, Spatial Analysis, Precipitation, Aerosol, Iran
  • Ali Asadi, Seyed Hossein Sanaei Nejad * Pages 68-79

     Fars province is one of the agricultural hubs of the country, due to the dependence of its water resources on annual precipitation, the change of precipitation regime can impact the pattern of cultivation and production in this province. This research intends to investigate and analyze the trend of spatial and temporal changes in precipitation in Fars province during the thirty-year period (1985-2014), using one of the CMIP6 climate models (namely CanESM5) under SSP1-2.6, SSP2-4.5, SSP3-7.0 and SSP5-8.5 scenarios to project the annual and monthly changes of precipitation in the coming decades (2026-2096). To carry out this research, the monthly and annual precipitation of the fars province synoptic stations and the data of the CanESM5 climate model, which is one of the most widely used global atmospheric general circulation model, were used. The results showed that there is a possibility of an increase in the annual precipitation of Fars province in all scenarios; Thus, the SSP126 scenario projected the least increase and the SSP370 scenario predicted the highest increase in precipitation compared to the base period. Accordingly, it was estimated that the increasing trend of projected predicted precipitation will be insignificant under the SSP126 scenario, but will be significant under the other scenarios. Also, the examination of the monthly precipitation regime of Fars province showed that in almost all SSP scenarios, there is a decrease in precipitation in the relatively hot months of the year, i.e. August, September or October, and in the case of the SSP126 and SSP245 scenarios, a decrease in precipitation in the early months of the year (January and February) is also predicted. On the other hand, a probable increase in the spring precipitation of Fars province was predicted, compared to the base period and in all scenarios, as well. The results of this research indicate the necessity of planning to make maximum use of the changes in the monthly precipitation regime of Fars province for spring crops and observing the necessary precautions and measures for autumn crops and considering the possibility of a decrease in autumn precipitation of this province. In addition, it is suggested that future studies utilize a variety of GCM models and different downscaling methods to quantize the uncertainties in precipitation projections arising from three sources: the model, the downscaling method, and the emission scenarios.

    Keywords: CMIP6, SSP Scenarios, Precipitation Regime, Fars Province, Mann-Kendall Test, Sens Slope Estimate
  • Ahmad Mazidi *, Foroogh Mohammadi Ravari Pages 80-98

    This study aims to investigate the heavy rainfall and flooding that occurred in May 2024 in Khorasan Razavi . In this research, an analysis of the rainfall data for May 2024 in Khorasan Razavi revealed that the peak of the heavy rainfall occurred on the 16, 17, and 18 of May, which were selected for further study. To analyze the synoptic conditions of this heavy rainfall, daily maps of surface pressure, 500 hPa, Omega, Vorticity, and moisture flux at 850 hPa were used. Satellite images from the Sentinel mission in Google Earth Engine were also employed to identify flood-prone areas and conduct a detailed analysis. The results showed that a low-pressure system in southeastern Iran and northwestern Pakistan directed warm and moist air from the southern regions towards northeastern Iran. On May 18, 2024, this system transported moist air towards northeastern Iran, leading to increased humidity in the region. This rise in humidity, combined with higher temperatures, resulted in further temperature increases and intense rainfall. The 500 hPa maps also showed the development of a deep trough in western Iran and weak subsidence in northeastern Iran. Gradually, the subsidence in northeastern Iran strengthened, and isobaric lines converged, creating instability. The moisture flux followed a west-east trajectory, moving towards northeastern Iran through the Caspian Sea. Additionally, Sentinel satellite imagery indicated an increase in rainfall due to atmospheric instability and the movement of low-pressure systems, especially in the central, eastern, and southern parts of the province. The estimated area affected by the flooding was 6,822.9 square kilometers, which had a significant impact on the hydrology and geography of the region and could have important consequences for agriculture, infrastructure, and ecosystems in Khorasan Razavi.

    Keywords: Khorasan Razavi Province, Heavy Rain, Sentinel 1, Satellite
  • Tahmineh Chehrehara Ziabari, Hassan Haji Mohammadi, Somayeh Hajivand Paydari * Pages 99-112
    To investigate the changes in atmospheric circulation in the Northern Hemisphere, geopotential height data from the National Centers for Environmental Prediction/National Center for Atmospheric Research (NCEP/NCAR) was analyzed from 1948 to 2020. A trend test was conducted on the geopotential height data to examine these changes. The results indicated significant alterations over the 70-year period in the polar regions, mid-latitudes, and other latitudes. In winter, particularly in December, a negative core of decreased geopotential height at the 10-hectopascal level was observed over the polar cap, reaching a minimum of -8 geopotential meters. Conversely, the North Pacific Ocean exhibited a maximum core of the geopotential height trend, exceeding 4.5 geopotential meters. This pattern was also evident in January and February, with a decreasing trend noted in northern Europe and the Eurasian region. In spring, a downward trend in geopotential height was observed in the area affected by the polar vortex, extending towards northeastern Russia. The analysis revealed that the most significant changes in the polar hemisphere during the first 37 years occurred in November and December. In contrast, the most substantial decreases in the polar sphere during the subsequent 37 years were noted in November, December, and March. Changes in November and March were nearly identical across both periods, with the first 37 years showing an increase in the polar hemisphere and a peak geopotential height of 140 geopotential meters in November. In the latter 37 years, a decline in the polar sphere was evident.
    Keywords: Atmospheric Circulation, Polar Region, Geopotential Height, Pacific Ocean
  • Roghayeh Garmaeepour, Afshin Danehkar *, Parvaneh Sobhani, Amir Alambeigi, Afshin Alizadeh Shabani Pages 113-132
    Tourism is a major part of the global economy which is heavily affected by weather. Therefore, it is very important to investigate the climatic conditions of a region in terms of the physiological comfort of tourists and to determine suitable periods for tourism elements, including planning, implementation and stay of tourists, especially in the hot and dry climates of the south of the country. In this study, we examined the spatial-temporal distribution of tourism comfort climate along the southern coastal regions of Iran in four provinces: Khuzestan, Bushehr, Hormozgan, and Sistan and Baluchestan, which are among the major ecotourism destinations. This research is descriptive-analytical in nature, aimed at examining climatic conditions and determining suitable times for tourism along the southern coasts of Iran. According to the results of tourism climate index during the years 1990-2022, the most favorable weather conditions for tourism in the region are in \months of November, December, December, February and March. In addition, the results of the neurotic pressure index showed that the most favorable time for tourism in the southern coasts of Iran can be seen in the months of November and March, and the results of the effective temperature index also indicate that the most suitable The months for tourists to visit this area are November, December, February and March. Therefore, among the studied indicators, the favorable and common months for tourism can be seen in November and March. The results of the present study, considering the climatic conditions of the southern coasts of the country, help decision makers and tourism planners to determine the optimal time for tourism and the presence of visitors in this region by choosing the appropriate climate index. It also improves our understanding of the correlation of the tourism climate index with the time of presence and the number of visitors during different months of the year in the region so that managers can make more informed decisions and plan appropriately in order to implement the sustainable development of tourism in this region.
    Keywords: Tourism Comfort Climate, Southern Coasts Of Iran, TCI Index, CI Index, NET Index
  • Azad Tohidi Ssardasht *, Saeed Jahanbakhsh Asl, Ali Mohammad Khorshid Doust, Mohammad Darand Pages 133-144
    In the past few decades, minimum and maximum temperatures have shown different behaviors. The difference between these two variables, known as the diurnal temperature range (DTR), is one way to detect climate change in a region. Therefore, in this study, the DTR trend in West Azerbaijan province was examined in order to show the spatial and temporal of these changes in the statistical period (1992-2021) on annual and seasonal scales. For this purpose, the Mann-Kendall test was used to examine the trend, and the Sen's Slope Estimator was used to examine the intensity of the changes. The results of the spatial distribution of DTR changes in the studied period showed that the range of diurnal temperature changes in West Azerbaijan province is between 8 to 14.3 0C. The trend of seasonal changes also indicates an increase in the diurnal temperature range in most regions of the province except for the Piranshahr and Khoy stations, especially in the summer and autumn seasons. According to the results, the highest rate of trend and changes in terms of time was observed in the summer season and the lowest in the autumn season. In terms of temporal, the highest intensity of changes is related to the southeastern and central regions of the province, and the lowest intensity of changes is related to the southwestern and northwestern regions of the province. The detection of DTR changes on an annual basis also showed that changes have become significant in all regions of the province except for Mako. These significant changes also have an increasing trend in other regions except for the Piranshahr and Khoy stations, which are decreasing. The annual change intensity rate is also between -0.01- 0.031 0C per year in the study period.
    Keywords: West Azerbaijan, Sen Slope, Trend, Diurnal Temperature Range, Mann Kendall
  • Mohammad Ansari Ghojghar *, Paria Pour Mohammad Pages 145-157
    Climate change and rapid urbanization, particularly in cities with inadequate infrastructure, have significantly increased the frequency and intensity of destructive floods. Beyond the devastation of physical infrastructure, floods pose grave threats to human health and the environment. Addressing these challenges necessitates the adoption of hydrological modeling and simulation to predict and manage floods effectively. This research explores the potential of metaverse technologies in flood modeling and visualization. Virtual reality (VR) and augmented reality (AR) tools offer highly precise simulations of flood scenarios, enabling planners, citizens, and stakeholders across communities to make informed, practical decisions based on complex datasets. These technologies facilitate more effective risk mitigation and damage reduction strategies. By offering more immersive and realistic simulations, metaverse technologies greatly enhance predictive accuracy and decision-making in flood crisis management. Consequently, they hold a transformative role in reducing vulnerabilities and strengthening community resilience against natural disasters.
    Keywords: Natural Hazards, Augmented Reality, Virtual Reality, Mixed Reality, Internet Of Things
  • Mohammadtaghi Nazari Alidash *, Amin Faraji Pages 158-172

    This study aims to assess the tourism climate indices of Khalkhal city and their implications for ecotourism planning. Due to its geographical location and unique climatic conditions, Khalkhal is considered a favorable tourism destination during the warm seasons. In this research, climatic data including temperature, humidity, precipitation, sunshine hours, and wind speed—were collected from the Khalkhal synoptic station over a 30-year statistical period (1991–2020) and analyzed using tourism climate indices, including the Tourism Climate Index (TCI), Wind Chill Index (WCI), Terjung Index, and Olgyay Index. The results indicate that Khalkhal enjoys favorable climatic conditions for tourism from June to September, whereas from December to February, a significant decline in temperature, increased precipitation, and strong winds impose considerable limitations. The analysis of climate indices demonstrates that TCI aligns most closely with summer tourism suitability, while WCI and Olgyay indices highlight the constraints of winter tourism. Additionally, higher precipitation levels in autumn and winter significantly reduce tourist comfort, underscoring the need for specialized infrastructure planning to support tourism activities during these periods. To enhance seasonal tourism management and promote sustainable ecotourism, equipping tourist areas with heating facilities, developing a seasonal tourism calendar, and adapting tourism programs to climatic conditions are recommended. Furthermore, engaging local communities in tourism planning and implementation can contribute not only to strengthening the local economy but also to preserving natural resources and optimizing seasonal tourism policies. The findings of this study highlight that utilizing tourism climate indices can serve as an effective decision-making tool for enhancing tourism management, improving efficiency, and fostering sustainable development in climate-sensitive tourism destinations.

    Keywords: Climate Tourism, Ecotourism, Bioclimatic Indicators, Tourism Planning, Khalkhal City