فهرست مطالب

اندیشه و رفتار در روان شناسی بالینی - پیاپی 61 (پاییز 1400)

نشریه اندیشه و رفتار در روان شناسی بالینی
پیاپی 61 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مهتری آرانی*، فرشته راشد صفحات 7-16

    اختلال وسواس فکری- عملی شامل گروهی از اختلالات روانی است که مهم ترین ویژگی های آن ها افکار و اندیشه های غیرنیتمندانه، مخل ذهن و نیز کردارها و رفتارهای آزاربخش، مکرر و مبتنی بر اعمال مناسک گونه ای است که در راستای دوری گزینی از اضطراب و یا نفی افکار و اندیشه های وسواس گونه شکل گرفته و در تنزل کیفیت زندگی و ایجاد اختلال در عملکردهای اجتماعی و شغلی نقش مخربی دارد. هدف از این پژوهش، پایش نقش درون گرایی، ناگویی خلقی و تکانشگری در اختلال وسواس فکری- عملی بود. برای این منظور طی یک پژوهش پیمایشی 230 نفر از شهروندان شهر بادرود بر اساس شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و از نظر سواس فکری- عملی، تکانشگری، ناگویی خلقی و درون گرایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته های نشان دادند که پاسخگویان گرایش خفیفی به اندیشه ها و رفتارهای وسواسی داشتند. به لحاظ تکانش گری، اکثریت آزمودنیها از تکانش گری پایینی برخوردار بوده و توانایی آنها در تشخیص و ابراز هیجان، همدردی و کنترل در حد متوسط بود. 6/6 درصد آزمودنیها درونگرا بودند. تحلیل یافته ها نشان داد که تکانش گری، درون گرایی و ناگویی خلقی تاثیری مستقیم و مثبت بر اختلال وسواس فکری/ عملی دارد. همچنین، بیشترین اثرگذاری کلی شاخص ها بر OCD مربوط به متغیر درون گرایی و سپس تکانش گری بود.

    کلیدواژگان: وسواس فکری- عملی، تکانشگری، ناگویی خلقی، درون گرایی
  • سحر خوش سرور، محمد نریمانی *، سارا تقی زاده هیر صفحات 17-30

    اگرچه به وضوح مشخص شده است که خانواده های دارای کودک طیف اتیسم، در معرض خطر افزایش استرس و سایر مشکلات هستند، اما در مورد اینکه کدام ویژگی های کودک ممکن است واسطه ی ایجاد این خطر شوند، اطلاعات کمی در دست است. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش مشکلات رفتاری کودکان طیف اتیسم در پیش بینی استیگمای درونی شده و استرس والدینی مادران آنها بود. برای این منظور، طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 60 کودک مبتلا به اتیسم به همراه مادرانشان به روش نمونه گیری در دسترس از بین تمامی کودکان مبتلا به اتیسم و مادرانشان در دو مرکز توانبخشی تهران انتخاب و از نظر مهارت های اجتماعی، استیگمای درونی شده و شاخص استرس والدینی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان نشان داد که بین مشکلات رفتاری کودکان طیف اتیسم با استیگمای درونی شده و استرس والدینی مادرانشان ارتباط وجود دارد. رفتارهای درونی سازی و بیش فعالی کودکان 3/27 درصد از واریانس استرس والدینی، و رفتارهای برونی سازی و بیش فعالی کودکان 9/27 درصد از واریانس استیگمای درونی شده در مادران را تبیین کردند. با توجه به یافته ها، برنامه های آموزشی و حمایتی برای والدین (مخصوصا مادران)، در کنار توانبخشی کودکان اتیسم، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری، استیگمای درونی شده، استرس والدینی، اختلال طیف اتیسم
  • فرشته راشد، سعید ایمانی *، امید شکری صفحات 31-46

    اچ آی وی یک بیماری مزمن با میزان مرگ و میر بالا و یکی از جدی ترین چالش های مربوط به بهداشت جهانی است. مشکلات روانشناختی این بیماران، آنها را در درک و پایبندی به رژیم های درمانی تجویز شده دچار مشکل می کند و سبب پایبندی کمتر آنها به درمان ضد رتروویروسی و در نتیجه کسب نتایج درمانی ضیف تر می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن بر کاهش افسردگی و بی تفاوتی در زنان مبتلا به اچ آی وی بود. برای این منظور، طی یک پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 20 نفره قرار گرفتند. آزمودنیها قبل، بعد و در دوره پیگیری از نظر افسردگی و بی تفاوتی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل یافته ها نشان داد که نمرات افسردگی در افراد مبتلا به اچ آی وی در مرحله پس آزمون و پیگیری و نمرات بی تفاوتی در مرحله پیگیری کاهش معناداری یافته است. با توجه به اینکه یافته های پژوهش حاضر بیانگر اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن بر بهبود افسردگی و بی تفاوتی در زنان مبتلا به اچ آی وی بوده است، به نظر می رسد می توان با استفاده گسترده و هوشمندانه از این روش، از آن در درمان مشکلات روان شناختی طیف وسیعی از افراد مبتلا به اچ آی وی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن، افسردگی، بی تفاوتی، اچ آی وی
  • اعظم حسین زاده*، سلمان زارعی صفحات 48-62

    تیروییدیت هاشیموتو یک بیماری غدد درون ریز است که در آن مکانیسم های خود ایمنی مسوول تخریب تیرویید هستند. ترس از پیشرفت بیماری به عنوان یکی از مهمترین سازه های روان شناختی از شایع ترین علایم پریشانی و استرس زا برای بیماران مبتلا به یک بیماری تهدیدکننده زندگی محسوب می شود. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر درمان شناختی رفتاری بر ترس از پیشرفت بیماری و واکنش های روانشناختی بیماران مبتلا به کم کاری تیرویید هاشیموتو بود. برای این منظور طی یک پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری و گروه کنترل 32 نفر از بین بیماران مراجعه-کننده به کلینیک های فوق تخصصی شهر کرج با تشخیص کم کاری تیرویید هاشیموتو به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. آزمودنیها قبل، بعد و در آخره دوره پیگیری از نظر ترس از پیشرفت بیماری و واکنش روانی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تفاوت معناداری را بین عملکرد دو گروه آزمایش و کنترل در ترس از پیشرفت بیماری و واکنش های روانشناختی در مرحله پس آزمون و پس از سه ماه پیگیری نشان داد. یافته ها بیانگر تاثیر درمان شناختی رفتاری بر ترس از پیشرفت بیماری و واکنش های روانشناختی بیماران مبتلا به کم کاری تیرویید بود. به نظر میرسد می توان از این درمان به عنوان یک درمان مکمل در کنار دارودرمانی برای بهبود زندگی بیماران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، ترس از پیشرفت بیماری، واکنش روانی، هاشیماتو
  • فریبا جعفری روشن، رضا رستمی * صفحات 64-76

    اختلال سومصرف مواد، از جمله شایعترین اختلالات روانی به دنبال تروما است و رابطه تنگاتنگی بین اختلال استرس پس از سانحه و سومصرف مواد وجود دارد. هدف این پژوهش، مرور پژوهش های انجام شده در زمینه شیوع اختلال استرس پس از سانحه در افراد دارای اختلال سومصرف مواد مخدر و الکل بود. بدین منظور، با جستجو در بین مقالات با استفاده از کلمات کلیدی رابطه یا همبودی سومصرف مواد مخدر یا الکل با اختلال استرس پس از سانحه، در پایگاه های اطلاعاتی انتخاب شده در بازه زمانی 2000 تا سال 2020 انجام شد. نتایج این مطالعه مروری، نشان دهنده همبودی بالای PTSD وSUD، و نیز نشان دهنده این بود که PTSD یکی از عوامل خطر SUD است. یافته های مروری نشان داد که بیماران مبتلا بهSUD/PTSD نسبت به افراد دارای سومصرف مواد مخدر یا الکل که PTSD ندارند، از مشکلات روانشناختی بیشتری رنج می برند و افرادی که PTSD/SUD را به صورت همزمان تجربه می کنند، عملکرد ضعیف تری در سلامت روان دارند و علایم افسردگی، افسرده خویی، مشکلات بین فردی بیشتری را تجربه می کنند. بنابراین با توجه به شیوع بالای PTSD در افراد دارای اختلال سومصرف مواد مخدر و الکل، و پیچیده ترشدن مشکلات روانشناختی بیماران دارای SUD/PTSD ، ارزیابی PTSD در بیماران دارای SUD و آموزش متخصصان درمان سومصرف مواد در این زمینه، اهمیت بسیاری دارد.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، اختلال سومصرف مواد مخدر، همبودی
  • محمد سطلانی زاده *، زهرا سمامی، مریم قربانی صفحات 78-92

    میل جنسی یکی از اصلی ترین موضوعاتی است که زندگی فردی و اجتماعی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری برسبک های جنسی، خود پنداره جنسی و طرح واره های جنسی زنان دارای اختلال میل/برانگیختگی جنسی بود. برای این منظور طی یک پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل، 30 نفر از زنان مبتلابه اختلال میل/ برانگیختگی جنسی از بین زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهر اصفهان، به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره گمارده شدند. آزمودنیها قبل و بعد از مداخله، از نظر خود پنداره جنسی، سبک های جنسی و برانگیختگی طرح واره های شناختی در بافت جنسی مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه آزمایش درمان شناختی رفتاری را طی 8 جلسه دریافت کرد. نتایج تحلیل کوواریانس نشانگر افزایش معنادار نمرات سبک های جنسی (ابعاد فقدان عواطف جنسی در همسر و فقدان افکار شهوانی)، خود پنداره جنسی مثبت، طرح واره های جنسی (ابعاد طردشدگی، بی کفایتی، خود ارزشمندی، تنهایی و درماندگی) و همچنین کاهش معنادار نمره خود پنداره جنسی منفی در زنان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بود (05/0P<). نتایج کلی پژوهش نشان می دهد که درمان شناختی رفتاری بر سبک های جنسی، خود پنداره جنسی و طرح واره های جنسی زنان مبتلابه اختلال میل/ برانگیختگی جنسی تاثیر دارد و به عنوان مداخله ای موثر برای این بیماران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، سبک های جنسی، خود پنداره جنسی، طرح واره های جنسی، اختلال میل، برانگیختگی جنسی
  • ارایه مدل ارتقا رفتار خودمراقبتی بیماران دیابتی براساس سبک زندگی، دانش دیابتی و ادراک بیماری با میانجیگری سرمایه روانشناختی
    فاطمه متولی، معصومه بزرگی *، شهنام ابوالقاسمی صفحات 93-107

    دیابت نوع دو نوعی بیماری اختلال در سوخت وساز بدن است که با بالا بودن قند خون در شرایط مقاومت به انسولین و کمبود نسبی انسولین شناسایی می شود. پژوهش ها نشان می دهند که مدیریت دیابت نوع 2 بر مداخله در سبک زندگی، پایین آوردن سایر عوامل ایجاد خطر بیماری های قلبی-عروقی و ثابت نگه داشتن سطح گلوکز خون در محدوده طبیعی تمرکز دارد. هدف پژوهش حاضر طراحی مدلی برای ارتقا رفتار خود مدیریتی بیماران دیابتی نوع دو براساس سبک زندگی، دانش دیابتی و ادراک بیماری با میانجیگری سرمایه روانشناختی بود. برای این منظور طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 216 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو از اعضای انجمن دیابت غرب مازندران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و از نظر رفتارهای خودمراقبتی، سبک زندگی، ادراک بیماری، دانش دیابتی و سرمایه روانشناختی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که متغیرهای سبک زندگی، دانش دیابتی، ادراک بیماری و سرمایه روانشناختی با رفتار خود مراقبتی رابطه مستقیم و معنادار دارد و متغیر سرمایه روانشناختی نقش میانجی را در این رابطه دارد. نتایج حاکی از این بود که برازندگی مدل ارایه شده بیانگر مناسب بودن آن برای بیماران دیابتی است.

    کلیدواژگان: رفتارخودمراقبتی، سبک زندگی، دانش دیابتی، ادراک بیماری، سرمایه روانشناختی، دیابت
  • شهرام وزیری*، فرح لطقی کاشانی، آرش وزیری صفحات 111-131

    مشکلات مربوط به سلامت روان، پدیده های جدیدی نیستند و در طول تاریخ با دیدگاه های مختلفی بررسی شده اند. امروزه صدها رویکرد روان درمانی وجود دارد که هر کدام با فلسفه و روش های خاص خود، به جنبه های متفاوتی از مشکلات روان شناختی می پردازند. تنوع رواندرمانی ها، نشان داده که روان درمانی برای بسیاری از شرایط روان شناختی موثر است و اشکال مختلف آن اثربخشی مشابهی دارند و نه تنها تفاوت اساسی و معناداری در نتایج بین درمان های مختلف وجود ندارد، شواهد کمی در دست است که نشان دهد یک درمان خاص به طور مداوم از دیگر درمان ها بهتر عمل می کند. این دامنه گسترده از تاثیر نشان می دهد، تجربه انسانی امری چندبعدی بوده و تعامل پویای عوامل زیستی، ذهنی-رفتاری، ناخودآگاه و وجودی در شکل دهی به سلامت روان نقش انکار ناپذیر دارد. به نظر می رسد، هر رویکردی که تنها بر یک بعد تاکید کند، از درک و درمان جامع باز خواهد ماند. آنچه ما از یکپارچه نگری در نظر داریم، به درک پویای تعامل میان چهار بعد اصلی روان انسانی یعنی نقش مغز و نوروترانسمیترها، ژنتیک و فرایندهای فیزیولوژیک در تجربه روانی؛ تاثیر تعارض های درونی، تجربیات اولیه و انگیزه های ناهشیار؛ نقش ادراک، شناخت، هیجانات، رفتارهای بیرونی، درونی و الگوهای عادتی؛ و سرانجام معنا، خودآگاهی، اراده آزاد و مسئولیت فردی وابسته است. ما معتقدیم، درحالیکه رویکردهای تک پارادایمی نمی توانند تمام داستان را روایت کنند، در کنار هم می توانند در یک سیستم بزرگ تر به نام رواندرمانی یکپارچه نگر پویا پاسخگوی بسیاری از ابهامات در رابطه با رواندرمانی باشند.

    کلیدواژگان: پارادایم های رواندرمانی، یکپارچه نگری، پویا، رواندرمانی یکپارچه پویا
|
  • Mohammad Mehtari Arani* Pages 7-16

    Obsessive-compulsive disorder compromises a group of mental disorders manifesting themselves with important features such as involuntary and mind-disturbing thoughts; harassing, recurring, and stereotypical actions and behaviors which have been all formed in line of avoiding anxiety or negating obsessive thoughts that do establish a destructive role in degrading the quality of life and disrupting one’s social and occupational functions. This present research is to investigate role of introversion, alexithymia, and impulsiveness in the obsessive-compulsive disorder. For this purpose, a survey on 230 citizens of Badrood city was conducted based on the sampling method available in which their introversion, alexithymia, and impulsiveness in the obsessive-compulsive disorder were thoroughly covered. The findings demonstrated that the respondent tended mildly towards obsessive thoughts and behaviours. As far as impulsiveness was concerned, majority of the citizens revealed low impulsivity and their ability in recognizing and expressing emotions; and sympathizing and restring the situation appeared to be moderate. 6.6% of the cases were totally introverted. Based on the findings gained, it was confirmed that impulsivity, introversion, and alexithymia influenced directly and positively the obsessive-compulsive disorder. Also, the most prevalent effect of the indices on the OCD was pertained to the inversion and impulsivity variables, respectively

    Keywords: Obsessive-Compulsive, Impulsiveness, Alexithymia, Introversion
  • Sahar Khoshsorour, Mohammad Narimani*, Sara Taghizadehhir Pages 17-30

    Although it is well known that families of children with an autism spectrum disorder (ASD) are at risk for increased stress and other problems, little is known about what child characteristics may mediate that risk. The aim of this study was to determine the role of behavioral problems of children with autism spectrum disorder in predicting their mothers’ internalized stigma and parenting stress. To this end, through descriptive research conducted in the framework of correlation studies, 60 children with autism and their mothers were selected from all children with autism spectrum disorder and their mothers who referred to two rehabilitation centers in Tehran by convenience sampling and were evaluated in terms of behavioral problems, internalized stigma, and parental stress index. Results of simultaneous multiple regression analysis showed that there was a relationship between behavioral problems in children with autism spectrum disorder and their mothers’ internalized stigma and parenting stress (p<0.05). Internalizing and hyperactive behaviors in children explained 27.3% of parental stress variance, and externalizing and hyperactive behaviors in children explained 27.9% of maternal internalized stigma. Hence, educational and supportive programs for parents are recommended, especially for mothers, along with rehabilitation of children with autism.

    Keywords: Behavioral Problems, Internalized Stigma, Parenting Stress, Autism Spectrum Disorder
  • Fereshteh Rashed, Saeid Imani*, Iman Shokri Pages 31-46

    HIV is a chronic disease with a high mortality rate, and one of the most serious word health challenges. This study examines the effect of mindfulness-based cognitive therapy on depression and apathy among HIV infected women. Psychological problems of AIDS patients do not allow them to follow treatment regimens. Therefore, they are less adherent to the treatment and get less results from the treatment. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on reducing depression and apathy in HIV infected women. In this semi-experimental study with pretest-posttest control-group design in company with follow up stage, 40 HIV infected women were assigned to control and experimental groups. The participants responded to the Beck Depression Inventory (BDI) and the Apathy Evaluation Scale (AES) in three stages including pre-test, post-test and follow-up. The results showed that mindfulness-based cognitive therapy was effective in decreasing patients' depression and apathy. Considering the effect of the mindfulness-based cognitive therapy on reducing HIV infected patients’ depression and apathy, it is suggested to use it widely and carefully to treat psychological problems of them.

    Keywords: Apathy, Depression, HIV, Mindfulness-Based Cognitive Therapy
  • Azam Hossenzadeh*, Salman Zarei Pages 48-62

    Fear of disease progression as one of the most important psychological structures is one of the most common symptoms distress and stress for patients with a life-threatening disease. Fear of disease progression can be defined as a realistic reactive fear of which the person is fully aware. The aim of study was to investigate the effect of cognitive behavioral therapy on the psychological distress and fear of disease progression of patients with hashimoto's hypothyroidism. For this purpose, in a quasi-experiential study with pre-test, post-test, follow up and control group, 32 patients with hashimoto's hypothyroidism among the patients referred to clinics of subspecialty physicians in Karaj were selected by available sample and randomly divided into experimental and control groups (n= 16 each). The groups were evaluated for psychological distress and fear of disease progression before and after the treatment intervention and three months after the end of the research. The result of analysis of covariance with repeated measures showed a significant difference in fear of disease progression and psychological distress between the performance of two experimental and control groups. The results indicate the effect of cognitive behavioral therapy on the fear of disease progression and psychological distress in patients with hypothyroidism; therefore, this intervention can be used as a complementary treatment, along with medication, to improve the lives of patients with hashimoto's disease.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Fear Of Disease Progression, Psychological Distress, Hypothyroidism
  • Fariba Jafariroshan, Reza Rostami * Pages 64-76

    Substance use disorder (SUD) is one of the most common psychological disorder following trauma and there is a close relationship between post-traumatic stress disorder (PTSD) and substance use disorder. The purpose of this study was review researches have been conducted on the prevalence of PTSD in people with substance and alcohol use disorders. To this end searching of articles using the keywords such as Relationship or comorbidity of Substance and alcohol use disorder with PTSD were conducted in SID, Google Scholar, Science direct and PubMed databases between 1992 and 2020. The results of this review study showed that in addition to high comorbidity between two disorders, PTSD is one of the risk factors for SUD. Review findings have shown People with PTSD/SUD suffer from more psychological problems than people with substance or alcohol use disorder who don’t have PTSD and people who experience PTSD/SUD at the same time have poorer performance in mental health and experience more symptoms of depression, dysthymia and interpersonal problems. Therefore, due to the high prevalence of PTSD in people with SUD and more complex psychological problems in patients with comorbidity of PTSD/SUD, evaluation of post-traumatic stress disorder in patients with SUD and training of specialists in this The context is so important.

    Keywords: Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD), Substance Use Disorder (SUD), Alcohol Use Disorders (AUD), And Comorbidity
  • Mohammad Soltanizadeh*, Zahra Samami, Maryam Ghorbani Pages 78-92

    Sexual desire is one of the main issues affecting people's personal and social life. This research aimed to investigate the effectiveness of cognitive behavioral therapy on sexual modes, sexual self-concept, and sexual schemas of women with female sexual interest/arousal disorder. To this end, in a semi-experimental study using a pre-test, post-test, and control group design, 30 married women with female sexual interest/arousal disorders were selected from treatment centers under the aegis of Isfahan University of Medical Sciences by convenient sampling method and were randomly assigned to the experimental (15 women) and control group (15 women). Subjects were evaluated before and after the intervention in terms of Multi-dimensional Sexual Self-concept Questionnaire (MSSCQ), Sexual Modes Questionnaire (SMQ), and Questionnaire of cognitive Schemas Activation in Sexual Context (QCSASC). The experimental group received cognitive behavioral therapy during 8 sessions. Covariance analysis showed a significant increase in the scores of sexual modes (lack of sexual feelings in the spouse and lack of erotic thoughts dimensions), positive sexual self-concept, sexual schemas (rejection, incompetence, self-worth, loneliness, and helplessness dimensions), and a significant decrease in the score of negative sexual self-concept in the women of the experimental group compared to the control group (P<0.05). The overall result of the research indicates that cognitive behavioral therapy influences sexual modes, sexual self-concept, and sexual schemas of women suffering from female sexual interest/arousal disorder and is recommended as an effective intervention for these patients.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Sexual Modes, Sexual Self-Concept, Sexual Schemas, Female Sexual Interest, Arousal Disorder
  • Making a Model for Promotion of Self-care Behaviors Diabetic Patient According to Life Style, Dibetes Knowledge and Disease Perception With Mediating Role of Psychological Capital
    Fatemeh Motevalli, Masoumeh Bozorgi*, Shahnam Abolghasei Pages 93-107

    Type 2 diabetes is a metabolic disorder characterized by high blood sugar in conditions of insulin resistance and relative insulin deficiency. Research shows that the management of type 2 diabetes focuses on lifestyle intervention, lowering other risk factors for cardiovascular diseases, and keeping blood glucose levels within the normal range. The aim of the present study was to design a model to improve the self-management behavior of type 2 diabetic patients based on lifestyle, diabetes knowledge and disease perception with the mediation of psychological capital. For this purpose, in a correlational descriptive research, 216 patients with type 2 diabetes, members of the West Mazandaran Diabetes Association, were selected by convenience sampling and in terms of self-care behaviors, lifestyle, disease perception, diabetes knowledge, and psychological capital. were evaluated. The results of structural equation analysis showed that the variables of lifestyle, diabetes knowledge, disease perception and psychological capital have a direct and meaningful relationship with self-care behavior and the variable of psychological capital has a mediating role in this relationship. The results indicated that the appropriateness of the presented model indicates its suitability for diabetic patients.

    Keywords: Self-Care Behavior, Lifestyle, Diabetes Knowledge, Disease Perception, Psychological Capital, Diabetes
  • Shahram Vaziri*, Farah Lotfikashani, Arash Vaziri Pages 111-131

    Mental health issues are not new phenomena; throughout history, they have been examined from various perspectives. Today, there are hundreds of psychotherapy approaches, each addressing different aspects of psychological problems with its own philosophy and methods. The diversity of psychotherapies demonstrates that psychotherapy is effective for many psychological conditions, and various forms have similar effectiveness. Not only is there no substantial and meaningful difference in outcomes between different therapies, but there is also limited evidence to suggest that any one treatment consistently outperforms the others. This broad range of efficacy indicates that human experience is multidimensional, with the dynamic interaction of biological, cognitive-behavioral, unconscious, and existential factors playing an undeniable role in shaping mental health. It appears that any approach that focuses solely on one dimension will fail to offer a comprehensive understanding and treatment. Our concept of integrative therapy involves the dynamic understanding of the interaction among the four main dimensions of human psychology: the role of the brain and neurotransmitters, genetics, and physiological processes in the psychological experience; the impact of internal conflicts, early experiences, and unconscious motivations; the role of perception, cognition, emotions, external and internal behaviors, and habitual patterns; and, finally, meaning, self-awareness, free will, and individual responsibility. We believe that while single-paradigm approaches cannot tell the whole story, together, they can function within a larger system known as dynamic integrative psychotherapy, addressing many of the ambiguities in psychotherapy.

    Keywords: Psychotherapy Paradigms, Integrative, Dynamic, Dynamic Integrative Psychotherapy