فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 101، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه کاظمی نسب*، سارا سلطانی، الهام الهیاری، نسیم بهزادنژاد، محمدجواد پوروقار صفحات 261-281
    زمینه و هدف

    استفاده از مکمل اسید آمینه شاخه دار (BCAA) به عنوان یک راهبرد تغذیه ای برای کاهش درد عضلانی در ورزشکاران استفاده می شود. هدف پژوهش حاضر اثر مکمل اسیدهای آمینه شاخه دار بر درد عضلانی و فاکتورهای آسیب عضلانی پس از  تمرین ورزشی در بزرگسالان سالم است.

    روش تحقیق

     جستجوی سیستماتیک مقالات منتشر شده از پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی و فارسی تا نوامبر سال 2023 (بدون محدود کردن سال انتشار) برای بررسی اثر مکمل اسیدهای آمینه شاخه دار بر درد عضلانی و نشانگرهای آسیب عضلانی از جمله کراتین کیناز (CK)، لاکتات دهیدروژناز (LDH) و میوگلوبین (MB) در بزرگسالان سالم انجام شد.

    یافته ها

    در مجموع 28 مطالعه شامل 528 آزمودنی، وارد فراتحلیل حاضر شد. نتایج نشان داد که مکمل BCAA سبب کاهش معنادار درد عضلانی در زمان های 24، 48، 72 ساعت پس از ورزش، نسبت به گروه کنترل شد (05/0 <p) ولی درد عضلانی در زمان بلافاصله پس از تمرین ورزشی معنادار نبود. این مکمل سبب کاهش معنادار CK و LDH در زمان های بلافاصله، 48 ساعت پس از فعالیت ورزشی نسبت به گروه کنترل شد (05/0 <p). همچنین، مکمل BCAA سبب کاهش معنادار میوگلوبین خون پس از ورزش در افراد ورزشکار و غیر ورزشکار نسبت به گروه کنترل شد (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    استفاده از مکمل BCAA یک راهکار مفید و موثر به منظور کاهش درد عضلانی (24-72 ساعت پس از تمرین ورزشی) و نشانگرهای آسیب عضلانی از جمله CK (48-72 ساعت پس از فعالیت ورزشی) و LDH (48 ساعت پس از تمرین ورزشی) برای ورزشکاران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اسید آمینه شاخه دار، کراتین کیناز، لاکتات دهیدروژناز، درد عضلانی، میو گلوبین
  • آذین صیفی، کبری ناصری، عباسعلی رمضانی، ملیکا رمضانی، راضیه آوان* صفحات 282-292
    زمینه و هدف

    صرع شایع ترین اختلال عصبی مزمن است که تقریبا 80% افرادی که از صرع رنج می برند از کشورهای در حال توسعه هستند. به دلیل اهمیت تداخلات دارویی داروهای ضد صرع، این مطالعه به منظور تعیین شیوع تداخلات دارویی میان داروهای ضد صرع و سایر داروهای مصرفی و عوامل مرتبط انجام شد.

    روش تحقیق

     در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 300 بیمار مبتلا به صرع مراجعه کننده به بیمارستان رازی بیرجند طی سال 1399 مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران دریافت کننده حداقل دو دارو وارد مطالعه شدند. تداخلات داروهای مصرفی در نرم افزار lexicomp® مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها در نرم افزار SPSS19 وارد شد. از آزمون کای دو و تست فیشر و رگرسیون لجستیک برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در این مطالعه 154نفر (51%) زن بودند. میانگین سنی بیماران 20/16±12/45 سال بود که 220 نفر (3/73 %) تداخل دارویی داشته و 111 نفر (5/50%) پلی فارماسی داشتند. 1147 دارو تجویز و 939 تداخل دارویی گزارش شد که680 مورد (4/72 %) آن تداخل نوع C متوسط، 94 (10 %) مورد D ماژور، 97 (3/10 %) مورد C ماژور، 45 (8/4 %) مورد D متوسط و 23 مورد (4/2%) B خفیف بودند. متغیرهای شغل، نوع صرع، سابقه پزشکی، سطح تحصیلات و سن بر تداخلات دارویی بیماران موثر بودند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه اهمیت آگاهی از تداخلات دارویی در بیماران مبتلا به صرع را نشان می دهد. همچنین حضور داروساز بالینی در پیشگیری از بروز چنین تداخلاتی در بیماران بستری می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: داروهای ضد صرع، تداخلات دارویی، صرع، پلی فارماسی
  • مطهره ماهی بیرجند*، عفت عالم زاده، سعید جلالیان، سودابه اسحقی صفحات 293-301
    زمینه و هدف

    استفاده نادرست و بیش از اندازه از آنتی بیوتیک ها باعث گسترش روزافزون مقاومت دارویی شده، به طوری که امروزه مصرف غیرمنطقی آنتی بیوتیک ها یکی از دلایل مهم افزایش ناخوشی و مرگ ومیر و ازدیاد هزینه های مراقبت از بیماران است. به همین منظور بر آن شدیم که الگوی مصرف تیکوپلانین را در بیماران بستری در بیمارستان های آموزشی بیرجند در سال 1401 و 1402 بررسی کنیم.

    روش تحقیق

     این مطالعه مقطعی توصیفی مبتنی بر اطلاعات بیمارستانی بر روی تمامی بیماران بستری در بخش های بیمارستان های آموزشی ولی عصر (عج)، امام رضا (ع) و رازی در سال 1401 و 1402 که داروی تیکوپلانین برای ایشان تجویز شده بود انجام شد. در این مطالعه تمامی اطلاعات مورد نیاز بیماران بر اساس اهداف مطالعه و همچنین پروتکل های جهانی IDSA،  ASHPدر اکسل ثبت شد و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 نتایج توصیفی ارائه گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه 73 بیمار با میانگین سنی 90/17 ± 26/64 سال وارد شدند و 37 نفر(51%) زن بودند. شایع ترین شرایط بالینی منجر به تزریق تیکوپلانین به ترتیب پنومونی (73%) و سپسیس (9/32%) بودند. براساس نتایج، 7/87% از موارد درمان با تیکوپلانین براساس نتیجه تست آنتی بیوگرام بود و تنها در 9 بیمار (3/12%) درمان با تیکوپلانین به صورت تجربی آغاز شده بود. در 11% از موارد دوز بارگیری تیکوپلانین، با مقدار صحیح برای بیمار گذاشته شده بود. هم چنین دوز نگه دارنده نیز در 54 بیمار (74%) با دوز صحیح برای بیمار گذاشته شده بود. عوارض دارویی تیکوپلانین در 12 بیمار (4/16%) مشاهده گردید. این مطالعه نشان داد 67 بیمار (8/91%) در بخش مراقبت های ویژه (ICU) بستری بودند. مطابق چک لیست محقق ساخته فقط در 4 نفر (4/5%) تمام موارد مطابق پروتکل رعایت شده بود.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج حاصل از این مطالعه حاکی از عدم تناسب لازم الگوهای تجویز منطقی تیکوپلانین در بیمارستان های مورد مطالعه با گایدلاین ها و استانداردهای موجود در این خصوص می باشد.

    کلیدواژگان: تیکوپلانین، مصرف منطقی دارو، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • مریم فرازی، وجیهه هزاری*، حمید صالحی نیا صفحات 302-310
    زمینه و هدف

    بخش قابل توجهی از ناباروری مربوط به شرایط محیطی و همچنین عوامل خطر اکتسابی بوده است. شرایط محیطی مختلف بر لزوم مطالعه علل مختلف ناباروری در هر منطقه تاکید می کند. هدف از این مطالعه تعیین علل فراوانی ناباروری در زوج های نابارور بود.

    روش تحقیق

     در این مطالعه توصیفی مقطعی، 583 زن و مرد نابارور مراجعه کننده به کلینیک ناباروری طی سال های 1400 تا 1401 مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به روش سرشماری با بررسی پرونده ها انجام شد. اطلاعات مربوط به بیماران از معاینات پزشکی و یافته های آزمایشگاهی به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی از قبیل فراوانی و میانگین استفاده شد.

    یافته ها

    کم بودن تعداد اسپرم بیشترین علت نازایی مردانه بود (72/44 درصد). اختلال تخمک گذاری نیز بیشترین علت نازایی زنانه بود (17/66 درصد). اختلال تخمک گذاری و حرکت اسپرم بیشترین علت مشترک نازایی بود (73/36 درصد). رابطه معناداری بین بیماری های زمینه ای خانم و با علل نازایی وجود نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    در مجموع، الگوی علت شناسی ناباروری با بسیاری از مناطق دیگر که توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) گزارش شده است، نزدیک می باشد. با وجود این، میزان اختلالات تخمدانی، از بسیاری از مطالعات دیگر بالاتر می باشد که نیاز به بررسی بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: ناباروری، زوج های نابارور، علل ناباروری
  • سیما نصری*، فاطمه شاهی صدرآبادی، محسن ناصری، سارا عباسی صفحات 311-320
    زمینه و هدف

    دیازینون از سموم ارگانوفسفره و حشره کش است که اثرات منفی بر محیط زیست و سلامت انسان دارد. بادرنجبویه از گیاهانی است که مصرف خوراکی داشته و دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی می باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر حفاظتی عصاره بادرنجبویه در موش های صحرایی است که تحت تیمار دیازینون قرار گرفته اند.

    روش تحقیق

     در این مطالعه تجربی، عصاره اندام های هوایی گیاه بادرنجبویه به روش ماسراسیون تهیه شد. موش های صحرایی نر از نژاد ویستار به تعداد 56 سر به گروه های کنترل، شاهد، دریافت کننده سم دیازینون (mg/kg 30)، دریافت کننده عصاره بادرنجبویه با دوزهای mg/kg100 و 50 و دریافت کننده توام دیازینون و بادرنجبویه تقسیم شدند. تزریقات به مدت 30 روز و به صورت درون صفاقی انجام شد. سطح آنزیم های آلانین آمینوترانسفرازو آلکالین فسفاتاز به روش الیزا سنجش شد. بافت کبد نیز پس از کشتن حیوانات به وسیله رنگ آمیزی با هماتوکسیلین-ائوزین و توسط میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    دیازینون سبب افزایش معنی دار میزان آنزیم های کبدی آلکالین فسفاتاز و آلانین آمینوترانسفراز و تعداد سلول های کوپفر نسبت به گروه کنترل و شاهد شد (05/0>P). در گروه دریافت کننده دیازینون و عصاره بادرنجبویه میزان این آنزیم ها و سلول های کوپفر نسبت به گروه دیازینون کاهش یافت (05/0>P). دیازینون سبب کاهش تعداد هپاتوسیت ها نسبت به گروه کنترل و شاهد شد (05/0>P). در صورتی که تجویز توام عصاره و دیازینون سبب افزایش تعداد این سلول ها نسبت به گروه دیازینون شد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    عصاره بادرنجبویه سبب بهبود عوارض سم دیازینون بر کبد موش های دریافت کننده سم دیازینون شد.

    کلیدواژگان: بادرنجبویه، دیازینون، آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز، سلول های کوپفر، هپاتوسیت
  • شهاب توکلی، مریم السادات رحیمی* صفحات 321-328
    زمینه و هدف

    شانه یخ زده یک بیماری دردناک شانه است که با انقباض فیبروتیک و التهابی روتاتور کاف، کپسول و رباط ها همراه است. هدف مطالعه حاضر بررسی اپیدمیولوژیک فاکتورهای مستعدکننده در بیماران شانه یخ زده در دوران کووید-19 و پسا کووید-19 و ارزیابی نقش ابتلا به کووید-19 یا واکسیناسیون در ابتلا به شانه یخ زده در بیماران مراجعه کننده به کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در 6 ماهه دوم سال 1401 بود.

    روش تحقیق

     در این مطالعه توصیفی 83 بیمار مبتلا به بیماری شانه یخ زده مراجعه کننده به کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی بیمارستان امام رضا (ع) بیرجند از از تاریخ اول مهر 1401 تا 29 اسفند 1401 با درد شانه با تشخیص شانه یخ زده توسط پزشک متخصص وارد مطالعه شدند. چک لیست مطابق بر اهداف مطالعه شامل: اطلاعات دموگرافیک از جمله سن، جنس، قد، وزن، دست غالب و دست مبتلا بود. همچنین سابقه ابتلا به کووید-19، سابقه واکسیناسیون علیه کووید-19 (نوع و تعداد دوز دریافتی) و بیماری های زمینه ای فرد بررسی شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران مورد بررسی برابر با 2/10±45/58 سال بود. بر اساس نتایج، 59% بیماران مونث، 4/90% بیماران دست غالب راست داشته و در 1/59% بیماران بروز بیماری در شانه غیرغالب مشاهده شد. همچنین 8/51% بیماران سابقه ابتلا به کووید-19 داشتند. همه بیماران مورد بررسی واکسن کرونا را دریافت کرده بودند.

    نتیجه گیری

    احتمالا سن بالا، جنسیت مونث و بیماری دیابت از جمله عوامل خطر ابتلا به بیماری شانه یخ زده می باشد. احتمالا کووید-19 نمی تواند به عنوان یک فاکتورخطر مستقل شناخته شود. با این حال، مطالعات بیشتر در این زمینه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: شانه یخ زده، فروزن شولدر، فاکتورهای خطر
  • مریم برازنده، اعظم صالح زاده، ملیحه رام، احمد نگهبان، آرش شیردل، راضیه فرهی* صفحات 329-337

    سیستم های نسخه نویسی الکترونیک می توانند ایمنی بیماران و کیفیت خدمات مراقبت سلامت را با کاهش خطاهای پزشکی ارتقا دهند. لذا این مطالعه با هدف بررسی دیدگاه پزشکان و داروسازان شهرستان بیرجند در مورد نسخه نویسی الکترونیک انجام شد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی کاربردی است که به صورت مقطعی در سال 1403-1402 در بیمارستان های دولتی، خصوصی، درمانگاه ها (خیریه، خصوصی، دولتی و تامین اجتماعی)، مطب پزشکان و داروخانه های شهرستان بیرجند انجام شد. بر اساس مقدار انحراف معیار 9/0 و مقدار خطای قابل قبول 2/0 و ریزش 20 درصدی نمونه ها، حجم نمونه 100 نفر پزشک و داروساز تعیین شد که به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه دو قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک اعم از جنسیت، سن، شغل، محل کار، سابقه کار و تجربه نسخه نویسی الکترونیک و 31 سوال اختصاصی در نه حیطه بود. پژوهشگر با مراجعه حضوری پرسشنامه را در اختیار شرکت کنندگان قرار داد. سپس داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های توصیفی تحلیلی در نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 بررسی و تجزیه و تحلیل شد. میانگین نمره در حیطه های مورد بررسی از دیدگاه کاربران از بیشترین به کمترین شامل تاثیرات اجتماعی (01/4)، استفاده واقعی (71/3)، عادت (66/3)، قصد استفاده (39/3)، اعتماد (15/3)، عملکرد مورد انتظار (07/3)، تلاش مورد انتظار (78/2)، ارزش قیمت (73/2) و شرایط تسهیل گر (32/2) بود. بین سن و تلاش مورد انتظار (001/0>P)  (615/0r=)، سن و عملکرد (44/0-r=) ، سن و اعتماد  (305/0-r=)، سن و ارزش قیمت (397/0-r=) و سن و شرایط تسهیلگر  (584/0-r=) ارتباط آماری معنادار معکوس مشاهده شد (05/0>P). همچنین، داروسازان و پزشکان زن در اکثر ابعاد، به جز تاثیرات اجتماعی، دیدگاه بهتری داشتند. از میان این ابعاد، تلاش مورد انتظار و عملکرد تفاوت آماری معناداری بین شرکت کنندگان زن و مرد نشان داد (05/0>P). در نتیجه، دیدگاه پزشکان و داروسازان نسبت به استفاده از سیستم نسخه نویسی الکترونیک در سطح متوسطی قرار داشت.

    کلیدواژگان: نسخه نویسی الکترونیک، پزشکان، داروسازان، نسخه نویسی
  • عشرت سعیدی بازخانه، حمیده حسینی، مرضیه ترشیزی* صفحات 338-345

    با توجه به وجود مشکلات جنسی در افراد تحت همودیالیز و لزوم مداخله ای در این خصوص این مطالعه با هدف تاثیر مشاوره جنسی بر اساس مدل PLISSIT بر کیفیت زندگی جنسی و طلاق عاطفی بیماران همودیالیزی انجام شد. این مطالعه نیمه تجربی شاهددار تصادفی بر روی 60 نفر از بیماران همودیالیزی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند؛ صورت گرفت. برای گروه مداخله مشاوره جنسی بر اساس مدل PLISSIT انجام شد و گروه کنترل تنها مراقبت های روتین را دریافت نمودند. پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی جنسی و طلاق عاطفی گاتمن قبل و یک ماه بعد از اتمام مداخله تکمیل شدند. میانگین نمره کیفیت زندگی جنسی و طلاق عاطفی در گروه مداخله بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله افزایش معناداری را نشان داد (001/0>P)؛ اما در گروه کنترل تفاوت قبل با بعد معنادار نبود. براساس نتایج این مطالعه مشاوره جنسی براساس مدل  PLISSITبر کیفیت زندگی جنسی بیماران همودیالیزی تاثیر مثبت داشته و طلاق عاطفی کاهش یافته است. لذا به کار گیری این آموزشی می تواند مفید بوده و به عنوان یک روش موثر جهت حل مشکلات جنسی بیماران دیالیزی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، همودیالیز، مدل PLISSIT، کیفیت زندگی جنسی
|
  • Fatemeh Kazeminasab*, Sara Soltani, Elham Alahyari, Nasim Behzadnejad, Mohammadjavad Pourvaghar Pages 261-281
    Background and Aims

    Branched-chain amino acid (BCAA) supplementation is used as a nutritional strategy to reduce muscle soreness in athletes. The present study aimed to investigate the effect of BCAA supplementation on muscle soreness and muscle damage factors after exercise in healthy adults.

    Materials and Methods

    A systematic search of articles published in English and Persian databases until November 2023 (without limiting the year of publication) was conducted to the effect of BCAA supplementation on muscle soreness and markers of muscle damage, including creatine kinase (CK), lactate dehydrogenase (LDH) and myoglobin (MB) was investigated in healthy adults.

    Results

    A total of 28 studies, including 528 subjects, were included in the present meta-analysis. The results showed that BCAA supplementation significantly reduced muscle soreness at 24, 48, and 72 h after exercise compared with the control group (P<0.05); however, it was not significant immediately after exercise. This supplementation caused a significant decrease in CK and LDH immediately, 48 hours after exercise, compared with the control group (P<0.05). In addition, BCAA supplementation caused a significant decrease in circulating myoglobin after exercise in athletes and non-athletes compared with the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Using BCAA supplementation can be considered a useful and effective strategy for athletes to reduce muscle soreness (24-72 hours after exercise) and muscle damage markers, including CK (48-72 hours after exercise) and LDH (48 hours after exercise).

    Keywords: Branched Chain Amino Acid, Creatine Kinase, Lactate Dehydrogenase, Muscle Soreness, Myoglobin
  • Azin Seifi, Kobra Naseri, Abbas Ali Ramazani, Melika Ramezani, Razieh Avan* Pages 282-292
    Background and Aims

    Epilepsy is the most common chronic neurological disorder, with approximately 80% of people suffering from epilepsy in developing countries. Due to the importance of drug interactions among antiepileptic drugs, this study aimed to determine the prevalence of drug interactions between antiepileptic drugs and other drugs, as well as associated factors.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, 300 patients with epilepsy referring to Razi Hospital in Birjand in 2020 were studied. The patients receiving at least two drugs were included in the study. Drug interactions were evaluated in Lexicomp® software. The data was entered into SPSS19 software. The Chi-square, Fisher's tests, and logistic regression were used for data analysis.

    Results

    The results showed that 154 patients (51%) were women in this study. The mean age of the patients was 45.12±16.20 years. 220 (73.3%) had drug interactions, and 111 (50.5%) had polypharmacy. The number of 1,147 drugs were prescribed, and 939 drug interactions were reported, of which 680 (72.4%) were moderate type C, 94 (10%) were major type D, 97 (10.3%) were major type C, 45 (4.8%) were moderate type D, and 23 (2.4%) were mild type B. The variables of occupation, type of epilepsy, medical history, education level, and age were effective in drug interactions of the patient.

    Conclusion

    This study showed the importance of awareness of drug interactions in patients with epilepsy. The presence of a clinical pharmacist can be effective in preventing such interactions in hospitalized patients.

    Keywords: Antiepileptic Drugs, Drug Interactions, Epilepsy, Polypharmacy
  • Motahareh Mahi-Birjand*, Effat Alemzadeh, Saeed Jalalian, Soudabe Es'haghi Pages 293-301
    Background and Aims

    Incorrect and excessive use of antibiotics has led to a significant rise in drug resistance. Nowadays, irrational antibiotic use is a major contributor to increased illness, death, and healthcare costs. Therefore, the present study aimed to investigate the pattern of Teicoplanin use in hospitalized patients at teaching hospitals in Birjand, Iran, from 2022 to 2023.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study based on hospital data was conducted on all patients hospitalized in the wards of Vali-Asr, Imam Reza, and Razi teaching hospitals in 2022 and 2023 who were prescribed Teicoplanin. In this study, all the information required by the patients was recorded in Excel based on the study objectives, as well as the global protocols of the Infectious Diseases Society of America (IDSA(, and American Society of Health-System Pharmacists )ASHP(. Finally, the results were analyzed using the SPSS (version 26) software.

    Results

    The study included 73 patients with a mean age of 64.26±17.90 years; 37 (51%) were women. The most common clinical conditions leading to Teicoplanin administration were pneumonia (73%) and sepsis (32.9%). According to the results, 87.7% of Teicoplanin treatments were based on antibiogram test results, while only nine patients (12.3%) received empirical Teicoplanin treatment. In 11% of cases, the loading dose of Teicoplanin was correctly administered. Additionally, the maintenance dose was correctly administered in 54 patients (74%). In addition, adverse drug reactions to Teicoplanin were observed in 12 patients (16.4%). The results revealed that 67 patients (91.8%) were admitted to the Intensive Care Unit (ICU). According to the researcher-developed checklist, only four patients (5.4%) adhered to all protocol guidelines.

    Conclusion

    According to the findings, the patterns of rational Teicoplanin prescription in the studied hospitals do not sufficiently align with existing guidelines and standards.

    Keywords: Antibiotic Resistance, Drug Utilization Evaluation, Teicoplanin
  • Maryam Farazi, Vajihe Hazari*, Hamid Salehinia Pages 302-310
    Background and Aims

    A significant part of infertility has been related to environmental conditions as well as acquired risk factors. Different environmental conditions emphasize the necessity of studying different etiologies of infertility in each region. The present study aimed to determine the etiologies of infertility in infertile couples.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 583 infertile men and women referred to the infertility clinic from 2021 to 2022 were examined. In addition, sampling was performed using the census method. Information about patients was obtained from medical tests and laboratory findings. It is noteworthy that descriptive statistics, such as frequency and mean, were used to analyze the data.

    Results

    According to the results, oligospermia was the most common cause of male infertility (44.72%), and ovulation disorder was the most prevalent reason for female infertility (66.17%). In general, ovulation disorder and sperm motility were the most common causes of infertility (36.73%). There was no significant relationship between women's underlying diseases and the causes of infertility (P>0.05).

    Conclusion

    The etiology pattern of infertility is closely similar to that of many other regions reported by the World Health Organization (WHO). Despite this, the rate of ovarian disorders is higher than that in many other studies, which needs further studies.

    Keywords: Infertility, Ovulation Disorder, Risk Factor, Sperm Motility
  • Sima Nasri*, Sara Abbasi Pages 311-320
    Background and Aims

    Diazinon is an organophosphorus poison and insecticide that has negative effects on the environment and human health. Lemon balm (Melissa officinalis) is one of the plants that is consumed and has antioxidant compounds. The aim of this study is to investigate the protective effect of lemon balm in diazinon treated rats.

    Materials and Methods

    The aerial parts extract of Melissa officinalis was prepared by maceration method. 56 male Wistar rats were divided to control, sham, diazinon-received(30mg/kg), lemon balm-received (50 and 100 mg/kg) and both diazinon and lemon balm-received groups. All injection was done intraperitoneally for 30 days. The level of alanine aminotransferase and alkaline phosphatase was measured by ELISA. After killing the animals, liver tissue was also stained with hematoxylin-eosin and observed by light microscope.

    Results

    Diazinon caused a significant increase of alkaline phosphatase and alanine aminotransferase and the number of Kupffer cells compared to the control group (P<0.05). In diazinon and Melissa officinalis extract receiving group, the level of these enzymes and Kupffer cells decreased compared to diazinon group(P<0.05). Diazinon decreased the number of hepatocytes compared to the control group(P<0.05). In diazinon and Melissa officinalis extract receiving group, the number of hepatocytes increased compared to the diazinon group(P<0.05).

    Conclusion

    Lemon balm extract improved the effects of diazinon on the liver of mice receiving diazinon.

    Keywords: Lemon Balm, Diazinon, Alkaline Phosphatase, Alanine Aminotransferase, Kupffer Cells, Hepatocyte
  • Shahab Tavakoli, Mryam Sadat Rahimi* Pages 321-328
    Background and Aims

    Adhesive capsulitis is a painful shoulder disease associated with fibrotic and inflammatory contracture of the rotator cuff, capsule, and ligaments. The present study aimed to investigate the epidemiological factors predisposing patients to frozen shoulders during the COVID-19 and post-COVID-19 eras. It also evaluated the role of COVID-19 infection or vaccination in adhesive capsulitis among patients referred to the Physical Medicine and Rehabilitation Clinic of Birjand University of Medical Sciences, Iran.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, the participants were 83 patients with adhesive capsulitis referred to the Physical Medicine and Rehabilitation Clinic of Imam Reza Hospital in Birjand City in Iran from September 23, 2022, to March 20, 2023. A checklist was completed according to the study's objectives, which included demographic information, such as age, gender, and anthropometric measurements of height and weight. Additionally, it recorded details about the dominant hand, affected hand, history of COVID-19 infection, history of vaccination against COVID-19 (including type and number of doses received), and any underlying diseases.

    Results

    The mean age of the patients was 58.45±10.2 years. In addition, 59% of patients were female, 90.4% had the right dominant hand, and 59.1% of patients showed the occurrence of disease in the non-dominant shoulder. Moreover, 51.8% had a history of COVID-19 infection. All the examined patients had a history of the COVID-19 vaccination.

    Conclusion

    In conclusion, old age, female gender, and diabetes were among the risk factors of adhesive capsulitis. According to this study and similar works from pre-COVID situations, with comparable risk factors and occurrences of frozen shoulder, it is likely that COVID-19 cannot be recognized as an independent risk factor. However, further studies in this field are recommended.

    Keywords: Adhesive Capsulitis, COVID-19, Frozen Shoulder, Risk Factors
  • Maryam Barazandeh, Azam Salehzadeh, Malihe Ram, Ahmad Negahban, Arash Shirdel, Razieh Farrahi* Pages 329-337

    Electronic prescription services can enhance patient safety and the quality of healthcare services by reducing medical mistakes. Therefore, this study aimed to examine the perspectives of physicians and pharmacists in Birjand regarding electronic prescriptions. This descriptive-applied study was conducted cross-sectionally during 2023-2024 in public and private hospitals, clinics (including charity, private, government-affiliated, and social security), as well as medical offices and pharmacies in Birjand County. Based on a standard deviation of 0.9, an acceptable margin of error of 0.2, and a 20% anticipated dropout rate, a sample size of 100 physicians and pharmacists was determined and recruited using convenience sampling. Data were collected using a two-part questionnaire. The first part included demographic information, such as gender, age, occupation, workplace, work experience, and electronic prescription experience. The second part consisted of 31 specific items across nine fields. The researcher personally distributed the questionnaire to the participants. The collected data were then analyzed using descriptive-analytical tests in SPSS software version 22. The average scores in the evaluated fields, from highest to lowest according to users' perspectives, were as follows: social influence (4.01), actual use (3.71), habit (3.66), intention to use (3.39), trust (3.15), expected performance (3.07), expected effort (2.78), price value (2.73), and facilitating conditions (2.32). A significant inverse correlation was observed between age and factors such as expected effort (r=-0.615), expected performance (r=-0.44), trust (r=-0.305), price value (r=-0.397), and facilitating conditions (r=-0.584) (P<0.05). Female pharmacists and physicians generally held more favorable views across most dimensions, except for social influences. Notably, expected effort and performance differed significantly between male and female participants (P<0.05). In conclusion, physicians and pharmacists held a moderate perspective on the use of electronic prescription services.

    Keywords: Electronic Prescribing, Pharmacists, Physicians, Prescription
  • Eshrat Saeedi Bazkhane, Hamideh Hosseini, Marzieh Torshizi* Pages 338-345

    Considering the sexual problems in hemodialysis patients and the need for intervention in this regard, this study aimed to investigate the effect of sexual counseling based on the Permission, Limited Information, Specific Suggestions, and Intensive Care (PLISSIT) model on the quality of sexual life and emotional divorce of hemodialysis patients. This semi-experimental randomized controlled study was conducted on 60 hemodialysis patients who met the inclusion criteria of the study. The intervention group received sexual counseling based on the PLISSIT model, and the control group received only routine care. The standard questionnaire on sexual life quality and emotional divorce by Gottmann was completed before and one month after the intervention. The average score of the quality of sexual life and emotional divorce in the intervention group showed a significant increase after the intervention compared to before the intervention (P<0.001); however, the difference before and after in the control group was not significant. According to the results of this study, sexual counseling based on the PLISSIT model had a positive effect on the quality of sexual life of hemodialysis patients and also emotional divorce. Therefore, this training can be useful and effective in solving the sexual problems of dialysis patients.

    Keywords: Emotional Divorce, Hemodialysis, PLISSIT Model, Quality Of Sexual Life